Облеклото на джентълмена:
Дрескод за Вечерно парти и Официални срещи


На официална среща с делови характер подхожда тъмносин костюм с едва забележимо райе или дискретно каре. Пасват също мастиленосиньо, оловносиво, антрацитено, мишо сивокафяво, шоколаденокафяво. Отново бяла риза с двоен маншет с монограм и бутанели и вратовръзка в черно, в пастелни цветове, на точки, английско или американско райе и в никакъв случай на други фигурки, цветчета и Мики-Мауси.


Облеклото на джентлемена: Дрескод за Вечерно парти и Официални срещи


Според многосуетния Оскар Уайлд, възелът на вратовръзката на джентлемена издава повече за него, отколкото могат да разкажат светските клюкари.

Различаваме три вида възли:
- Four-in-Hand, малък по размер и подходящ за по плътни коприни;
- Half Windsor, по-голям и по-симетричен, с гънка по средата, подходящ и за тесни вратовръзки;
- Windsor, пълен уиндзорски възел, най-симетричен и най-голям, при който широкият край на вратовръзката минава два пъти през примката.

Фиксирането с игла е по-елегантно, когато над иглата вратовръзката леко дъговидно се издига. На много тясна вратовръзка не се слага игла. Не ползвайте никога игла-щипка, профанско е. Папийонките с готов възел са добили голяма популярност, но по-шик е да си я връзвате сами.

Пошетът, кърпичката в джобчето на сакото ви в никой случай не бива да дублира десена на вратовръзката или папийонката ви - те трябва да са в бизарен контраст. Много е писано и по въпроса как се сгъва кърпичката - дали да е сгъната на четири и да се подава само малка дискретна лентичка, дали да се подават трите й крайчета или да се пристъпи към по-артистична драперия. Може да предприемате всеки ден различен вариант съобразно настроението си. Шевовете на кърпичката трябва да са ръчни, би могло да има и монограм. Предварително фиксирани към всяко сако пошети звучи доста филистерско.

Ако поддържате бутониера, особено изискано е наличието на бутониера-ваза, сребърен или златен миниатюрен цилиндричен съд, който се закачва на ревера и в него се подпъхва стеблото на избраното цвете - карамфил, ако е зелен, това исторически напомня Уайлд и дендистката традиция, орхидея, която подхожда на артистични и бизарни джентлемени, склонни към смели аутфити, късолиста хризантема, момина сълза, към която запазва предпочитание легендарният Жан Кокто. Биърдсли е бил така ексцентричен да носи почти хербаризирано цвете в бутониерата си. Часовникът, писалката ви, конте-моливчето и очилата ви следва да бъдат в приятен и ефектен унисон. Пръстените не бива да бъдат повече от три - този с герба ви на кутрето, а другите два, заедно и в хармония, на безименния пръст на другата ви ръка.


На вечерно парти може да се облече и цветно, шанженирано сако с цветна риза и папийонка. В този случай панталоните са черни. Много шик са обгербваните салонни пантофи. Тук прециозът са изработваните за Негово светейшество Папата салонни пантофи на Стефанели, украсени с герба на Ватикана, които се носят с малиновочервени чорапи Mes Shaussettes Rouges, версия Gammarelli. Дори и руският патриарх си поръча обуща при Стефанели, ала те изглеждат доста сталинистки, освен че са непростимо черни.

Възможно е да ви поканят и на пижамено парти и следва да се явите с Pijama Baroque…


Снимка:
Мъжки костюм на Ричмарт, подходящ за официална среща с делови характер